Autonieuws: Officieel

Nu officieel: Renault en Volvo-moederhuis Geely gaan samen verbrandingsmotoren maken

Wat hebben een Renault en een Volvo gemeen? Vandaag nog niet veel, maar daar kan binnenkort wel eens verandering in komen. De twee constructeurs koesterden namelijk al langer plannen om de ontwikkeling van hun verbrandingsmotoren te gaan delen, en die plannen maken ze vandaag officieel.

Elektrificatie maakt tegenwoordig het mooie weer, dus het wordt steeds minder relevant om geld te besteden aan verbrandingsmotoren. Die moeten er tegen 2035 toch uit in Europa, en heel wat merken hebben zichzelf ook al vroegere deadlines dan dat opgelegd. Neem nu bijvoorbeeld Renault en Volvo, die allebei beloofd hebben in 2030 geen enkele auto met een verbrandingsmotor meer te gaan verkopen… Maar tot die tijd moeten ze allebei wel nog van die motoren blijven ontwikkelen, dus waarom zouden ze dat niet samen doen?

Vijf miljoen motoren per jaar

Renault heeft namelijk officieel kenbaar gemaakt dat het met Geely in zee gaat voor de ontwikkeling van zijn toekomstige verbrandingsmotoren. De twee partijen stappen samen in een joint venture, waar ze voorlopig elk de helft van de aandelen voor in handen zullen hebben. Onder dat gedeelde dochterbedrijf zullen dan al hun productiesites voor verbrandingsmotoren vallen, goed voor in totaal 17 fabrieken, 5 ontwikkelingscentra en alles samen 19.000 werknemers. Jaarlijks moeten Renault en Geely zo ongeveer vijf miljoen verbrandingsmotoren en hybride aandrijflijnen gaan bouwen, die je zal vinden in bijvoorbeeld Renaults, Nissans en Mitsubishi’s aan de ene kant en Volvo’s en Protons aan de kant van het Chinese Geely.

Image
Renault Rafale hybride 2023

De samenwerking komt inmiddels al niet meer als een verrassing, wel integendeel. Zo ligt de joint venture al bijna een jaar op tafel en is er sinds eerder dit jaar ook sprake van een derde partij: Aramco. Dat is namelijk de grootste oliemaatschappij ter wereld, dus het spreekt voor zich dat die een initiatief dat nieuwe verbrandingsmotoren wil ontwikkelen best wel willen steunen. Renault meldt dat Aramco momenteel zijn investering aan het evalueren is, maar reken er maar op dat de oliegigant straks een flinke duit in het zakje doet.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen