Autonieuws: Officieel

Vernieuwde Citroën Ami gaat helemaal rétro (2024)

Verberg je portemonnee, want Citroën heeft begrepen wat het met zijn Ami moet doen om ‘m voor letterlijk iédereen aantrekkelijk te maken. De elektrische microcar krijgt namelijk een facelift en daarin wordt niet zozeer de techniek maar wel het design aangepakt… En het resultaat knipoogt naar de klassieke 2CV.

We moeten er geen doekjes om winden: de Citroën Ami is een pionier. Bij z’n lancering in 2020 waren de Fransen namelijk vrijwel het eerste grote automerk om zich te wagen aan een elektrische microcar. Vier jaar na datum heeft die Ami echter flink wat vrienden — zoals de Opel Rocks Electric of de Fiat Topolino uit eigen stal — en vijanden — waaronder de Microlino, de XEV Yoyo of pas nog Renaults Mobilize Duo… Tijd dus om zich te gaan verweren tegen die steeds groeiende concurrentie.

Inclusief ‘Buggy’-versie

Dat doet Citroën nu met een facelift en dat is er geen kleintje ook. Zo gaan het complete voor- en achterpaneel op de schop en dat is natuurlijk maar logisch, want net als voorheen zijn beide panelen identiek. De verlichting wordt daarbij iets hoger geplaatst en krijgt ook een meer uitpuilende, ronde vorm. Daarmee wil het merk verwijzen naar zijn iconische 2CV of ‘Geit’ die decennia terug mobiliteit toegankelijk maakte, net als deze Ami dat dus doet. Ook de vorm van de wielkasten en de sleufjes boven de wielen moeten aan die verre voorouder doen denken. Citroën leert met andere woorden uit de enthousiaste reacties wanneer Fiat zijn Topolino op dezelfde basis onthulde, en gaat de retrotoer op om de Ami aantrekkelijker te maken.

Image
Citroën Ami facelift 2024

Die basis blijft verder echter gewoon ongewijzigd. Zo is het interieur grotendeels identiek en dat geldt ook voor de aandrijflijn, die nog steeds uitpakt met een elektromotor met 8 pk en een accu van 5,5 kWh. Daarmee moet je tot 75 kilometer ver kunnen rijden terwijl de topsnelheid nog steeds gewoon 45 km/u bedraagt — noem dit dus géén auto. Je hebt dan ook genoeg aan een brommerrijbewijs om hiermee de weg op te mogen… Of natuurlijk de wildernis in, want Citroën geeft opnieuw een voorsmaakje van een felbegeerde ‘Buggy’-model. Zo’n terreinversie verkocht het eerder al in beperkte oplage en deze Buggy Vision-conceptcar doet vermoeden dat er binnenkort weer iets dergelijks onze kant op komt. Genoeg om de Fiat Topolino terug van de schattigheidstroon te mogen stoten? We zullen het zien…

Image
Citroën Ami Buggy Vision 2024

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen