Autonieuws: Varia

Sloeg Mazda bal mis met MX-5 30th Anniversary Edition?

De meest succesvolle roadster ter wereld blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Waardoor Mazda terecht fier is op wat ze verwezenlijkt hebben met de MX-5. Maar is de MX-5 30th Anniversary Edition echter een eervol eerbetoon?

De revival van de Britse compacte roadster werd 30 jaar geleden niet in gang gezet door een model van MG, Jaguar of Triumph. Nee, het was het Japanse Mazda dat haar visie op de wereld losliet tijdens het autosalon van Chicago. Nu, dertig jaar later stelt Mazda haar 30e verjaardagsmodel voor van de ondertussen immens populaire MX-5. Dat modelletje is beperkt tot 3.000 exemplaren en draagt de MX-5 30th Anniversary Edition-benaming.

Oranje boven?

Tot op dit punt geen vuiltje aan de lucht, want we kunnen verjaardagsmodelletjes vaak smaken. Alleen, waarom moet deze editie zo... oranje zijn. We begrijpen dat Mazda haar racewagens vaak oranje accenten geeft maar denk je aan de klassieke MX-5 NA, dan springt oranje niet te geest.

Image
mazda mx 5 30 anniversary edition

Een donkergroen exemplaar met gouden velgen en een bruin stoffen dakje, had dat geen beter eerbetoon geweest aan de oer-MX-5? En dan zijn er nog de specs. Want de 30th AE is een brouwsel van al bestaande goodies voor de reguliere MX-5. Geen extra paarden, geen unieke mechanische componenten of interieuronderdelen. We hebben het, buiten die oranje kleur, allemaal al eens gezien op de MX-5.

Extra extra

De versie om de tiende verjaardag te vieren van de MX-5 - de NB MX-5 10th Anniversary Edition - kreeg nog exclusieve snufjes zoals een manuele zesbak (in plaats van 5-bak), unieke dempers van Bilstein, exotische 15-duims aluminium wielen en een sper tussen de achteras.

Image
mazda mx 5 30 anniversary edition

Ach kom, misschien zijn we aan het zeuren om te zeuren. Want met een prijs van 31.990 euro blijft zelfs deze verzameleditie best betaalbaar voor de gewone man. België zal trouwens 124 exemplaren toebedeeld krijgen. Steeds met softtop en... knaloranje kleur.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen