Uitlaat: Varia

10 dingen die je moet weten over de Ford Focus RS (2015)

Ford nodigde ons uit om een exclusief kijkje te nemen naar de Focus RS op Duitse bodem. De extreemste Focus RS ooit gecreëerd van dichtbij bekijken? Daar zeggen we geen nee tegen.

We hebben het lang met de ST moeten doen - wat ook al geen vloek was -, maar met de komst van de RS is er een nieuwe Big Daddy in de Focus line-up. Eéntje die een succesvol vervolg moet kunnen breien aan de RS-bloedlijn bij Ford. Omdat onze ontmoeting kort was, sommen we tien dingen op die je moet weten. Tot we hem zelf eens aan het tandwiel kunnen voelen natuurlijk...

All-Wheel-Drive

Laten we maar meteen met de grootste vernieuwing binnenvallen; de derde generatie Focus RS heeft vierwielaandrijving. Dat was nodig, want ook de concurrentie graait naar systemen die de vier pootjes aanspreken. In een notendop zorgt het systeem van Ford dat tot 70% van de aandrijving naar de achterwielen kan gaan, dat de wagen preventief meer kracht naar het buitenste wiel stuurt bij bochtenwerk en dat er 'controleerbaar' overstuur wordt opgewekt. Volgens Ford is het systeem er dan ook niet om meer veiligheid te garanderen, wel om meer hooliganisme boven te halen bij de chauffeur.

Image
 ford-focus-rs-2015

Ken Block zorgt voor het Amerikaanse imago

Hebben we het over hooliganisme, dan kan Gymkhana-held Ken Block niet uitblijven. Zijn gezicht zal dan ook een grote rol spelen in het verhaal van de derde generatie Focus RS. Niet enkel om Amerikanen warm te maken voor de Hot Hatch. Alhoewel dat heel mooi meegenomen is, want het zal de eerste keer zijn dat een Focus RS wordt verkocht over het water. Nee, hij heeft daadwerkelijk wat van zijn expertise doorgegeven aan de ingenieurs. Dat de RS vierwielaandrijving heeft, daar heeft 'ie niets mee te maken. Maar Ken heeft er wel voor gezorgd dat de snelle Ford nog net iets beter zal sturen. Aldus de theorie.

Image
 ford-focus-rs-2015

Exit vijfcilinder

Het is een beetje flauw van Ford om een nieuw sportief model voor te stellen zonder daadwerkelijk met cijfers naar buiten te komen. Zelfs op de presentatie hielden ze de lippen stijf op elkaar. Wat we wel kunnen zeggen? Er zit geen vijfcilinder meer onder de kap. En dat is zonde, punt. Voortaan zorgt een 2,3-liter Ecoboost-benzine met vier cilinders en een twinscrollturbo voor de RS-kracht. Goed voor een geschatte waarde van 320 pk en 435 Nm en een toerentalbegrenzer bij 6.800 tpm. Sprintcijfers, topsnelheid en hernemingen? Krijgen we niet mee. Het lijkt er zelfs sterk op dat Ford wat de kat uit de boom kijkt tot de lancering van de Honda Civic Type-R. Al zal je dat nooit officieel horen...

Image
 ford-focus-rs-2015

Booming segment

Hoewel je anders zou denken, zit het segment van de performante kleintjes - nu ja, in het geval van de Focus RS nu ook weer niet zo klein - in de lift. De verkoop van 'Performance vehicles' zoals Ford het mooi noemt steeg op vijf jaar tijd met 14 procent in Europa en met maar liefst 70 procent in Amerika. Wees er dus maar zeker van dat de hoogdagen van de Hot Hatch er nog lang niet op zitten.

Image
Ford Focus RS Autosalon Brussel 2016

Functioneel, niet 'in your face'

De vorige generatie RS met zijn knalgroene kleur en overdreven spoilers stond misschien wel mooi op een poster, veel van die extraatjes waren eigenlijk niet functioneel. Bij deze generatie gingen ze terug naar de essentie. Dat maakt dat de styling ietwat braver is tegenover die van de vorige, maar dat was bij de eerste generatie eigenlijk ook het geval. Zo zal je geen luchtsleuven meer zien achter de voorwielen en op de motorkap wegens: niet nodig. Wel is de voorkant helemaal opengetrokken om zoveel mogelijk koeling te bieden. Achteraan werd er ook gekozen voor een subtiele diffuser. De knoert van een spoiler bleef gelukkig wel gespaard.

Image
 ford-focus-rs-2015

Heb je hem ook in het groen?

We zeiden het daarnet al, de vorige generatie viel op door de gifgroen kleur. Het huidige model is bij zijn lancering getooid in 'Liquid Blue'. Een kleurtje dat ook werd gebruikt bij de voorstelling van de Ford GT en waarschijnlijk niet daadwerkelijk bestelbaar zal worden op de Focus RS. Kleuren waaruit je wel zal kunnen kiezen zijn Nitrous Blue, Stealth Grey, Absolute Black en Frozen White. Blauw, grijs, zwart en wit dus. Dat wij allemaal roepen voor een groen exemplaar, dat zouden ze bij Ford in het achterhoofd houden.

Image
 ford-focus-rs-2015

Meer upmarket

Er zit misschien wel een reden achter de iets minder extravagante vormgeving en de zachtere kleuren. Ford geeft namelijk openlijk toe dat ze in een hoger segment willen spelen met de Focus RS. Eerder als een rivaal voor de Audi RS3 en Mercedes A 45 AMG dan voor de Renault Mégane R.S.. Zeker met de vierwielaandrijving proberen ze nieuw cliënteel aan te spreken dat voordien wat neerbuigend keek naar de voorwielaandrijving. Al mag je volgens Ford daardoor niet denken dat de RS saaier zal zijn dan de tweede generatie. Rijplezier stond nog altijd helemaal bovenaan op de lijst tijdens de ontwikkeling er van.

Image
 ford-focus-rs-2015

Geen Clipper

In die zoektocht naar die ultieme rijmachine was een stationwagenvariant nooit een optie. 'Er zouden te veel concessies moeten gemaakt worden bij de ontwikkeling', aldus Ford. De Focus RS moet een visitekaartje zijn het Ford Performance-team en hun kunnen aantonen. De Clipper zou daarbij nooit zo goed rijden als de vijfdeurs hatchback. Spijtig genoeg denken ze bij Ford dus niet aan stationwagen met RS-badge op de koffer.

Image
 ford-focus-rs-2015

Beperkt in tijd, niet in aantal

De productie van de Focus RS zal niet gelimiteerd worden. Het is te zeggen, hoewel 'ie nu zijn voorstelling heeft gekregen, zal het tot eind dit jaar/ begin 2016 duren vooraleer de eerste exemplaren een eigenaar vinden. Als je weet dat de huidige Focus pas een facelift kreeg en waarschijnlijk nog zo'n drie jaar zal meedraaien, dan moet je geen groot wiskundige zijn om te weten dat de RS zo'n twee jaar in productie zal zijn. De productie zal dan ook maar zo groot zijn als het aantal stuks dat ze kunnen bouwen op die tijd. Al zou met een wereldwijde verkoop die productie gevoelig hoger liggen dan bij de vorige generatie. Althans, dat hopen ze bij Ford.

Image
 ford-focus-rs-2015

Lichtgewicht velgen optioneel

Het was één van jullie vragen: waarom 19-duims velgen en geen lichtere 17-duims velgen? Deels is die velgenmaat nodig voor de grotere remmen, anderzijds staat het nu eenmaal gewoon knap. Wel wisten ze nog mee te delen dat je optioneel kan opteren voor extra sterke velgen die maar liefst 1 kg minder wegen per wiel. Vier kilogram minder aan onafgeveerd gewicht, de moeite om in te investeren vinden we.

Image
 ford-focus-rs-2015

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Ik kocht een tweedehands EV met Vlaamse Premie (het was een nachtmerrie)

In de zoektocht naar een nieuwe privéwagen voor het gezin besloot ik de rationele toer op te gaan en een elektrische tweedehandswagen te kopen om de Vlaamse EV-premie op de kop te tikken. Het werd een complete nachtmerrie... maar niet om de reden die jij denkt.

avatar
door Yves Wouters
10/10/2024, 19u00

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
24/09/2024, 10u58

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
20/09/2024, 11u59

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
18/09/2024, 12u04

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
13/09/2024, 13u23

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
04/09/2024, 16u37

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
02/09/2024, 14u42

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
02/09/2024, 12u27

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
29/08/2024, 17u33

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
23/08/2024, 16u33